„Месец књиге“ на Дечијем одељењу

Поводом обележавања „Месеца књиге“, а у сусрет 66. Међународном београдском сајму књига на Дечијем одељењу Народне библиотеке „Вељко Петровић“ организоване су бројне активности за децу предшколског и школског узраста.

У току прве седмице реализоване су радионице са ученицима: I 1 и I 2 ОШ „Десанка Максимовић“, те V 2 ОШ „Вук Караџић“ и децом из Вртића „Различак“. Поред упознавања с фондом и разгледања изложбе занимљивих књига, учествовали су у квизу знања, слушали приче које им је читала библиотекарка и дружили се са песником и кантаутором, Гораном Јовићем. Свет књиге је забаван, магичан, пун изазова и знања. Такав један свет су „оживели“ учесници радионица у библиотеци и уз приче, песме, музику, плес и дружење започели своју велику авантуру читања.

Радионица са ученицима петог разреда је била нешто другачија. Њен циљ је био представити одабране наслове за најразличитија интересовања деце, те пробудити у њима жељу да посегну за неком од препоручених књига. Да опише поједина дешавања у свакој од издвојених књига, представи ликове и исприча занимљивости о ауторима, те све оно што би могло пробудити знатижељу код деце био је задатак мр Бориславе Тољагић-Сегеди, библиотекарке Дечијег одељења. Говорила је о дружинама из “Тајне дединог кофера“ Бојана Љубеновића и „Тајне немуштог језика“ Иване Нешић, авантурама „Прадевојчице“ Десанке Максимовић, „Суперхероја“ Николете Новак и „Лета када сам научила да летим“ Јасминке Петровић, занимљивим биографијама фудбалера, књижевника, уметника. те романима „Загрли месец“ Данице Богојевић, „Ањин свет“ Лела Стојановић и „Риба на дрвету“ Линда Малали Хант који, између осталог, утичу на развој емпатије код деце. Ни овога пута нису изостављене књиге из популарне психологије за децу попут: „Умем да кажем НЕ“ Христине Расидаки, „Конфликти и шта са њима“ Дијана Плут и Љиљана Маринковић и „Како да стекнеш самопоуздање“ Емануел Ригон и Силви Босије.

Успавано дечије интересовање за књигом и читањем је пробуђено. Задатак родитеља, учитеља и библиотекара је да га одрже будним.

ПОДЕЛИ: