Месец посвећен књизи и читању

На Дечијем одељењу Народне библиотеке „Вељко Петровић“ у току су активности у оквиру манифестације „Месец књиге“.

Деца се са библиотеком први пут сусрећу на више начина, али један од њих јесу и организоване посете са вртићем и школом. Тај први сусрет је јако битан јер је он непоновљива прилика за доживљавање библиотеке као пријатног и племенитог простора. Он је темељ свим наредним сусретима и почетна мотивација за развијање љубави према књизи и читању.

Ученици првог разреда (I 1, I 2, I 3 и I 4) ОШ „Вук Караџић“ заједно са својим учитељицама (Татјана Панић, Биљана Бороцки, Марјана Глувић и Мирјана Алиђукић) били су у библиотеци и с њима је реализовано неколико радионица. Дружили су се са библиотекарима, песником и кантаутором, Гораном Јовићем, упознали су се с фондом Дечијег одељења, те свим благодетима које доноси писана реч.

Потом, уследиле су тематске радионице за децу предшколског узраста из Вртића „Пчелице“. Припремила их је и реализовала мр Борислава Тољагић-Сегеди, библиотекарка Дечијег одељења, а гост-домаћин је био Горан Јовић. Прва у низу је посвећена саобраћају, а њени учесници су деца предшколске васпитне групе васпитачица Милице Радош и Марије Чакмак. Циљ је био буђење свести код деце о значају прописа које морају поштовати ради личне и туђе безбедности. Затим следи радионица под називом „Телефон“ са старијом васпитном групом васпитачица: Јелене Јовић и Биљане Вучковић, о настанку телефона, занимљивостима у вези с њим, експеримент с чашама и канапом и читање прича из књиге „Телефонске бајке“. „Људско тело“ је назив треће радионице реализоване са децом и њиховим васпитачицама Драганом Шикман и Горданом Обрадовић. На првом месту, циљ је био да деца схвате колику улогу има очување здравља, брига о телу и уму, исхрани, физичкој активности и свему што може и утиче на развој и напредак сваке јединке. У овом низу, још једна перлица је „Космос“. Петогодишњаци и њихове васпитачице, Весна Ормаи и Моника Јованов, упловили су у пространсва космоса, упознали се са небеским телима, радили неке експерименте, а све то у библиотеци.

Манифестација „Месец књиге“ траје до 15. новембра до када је планирана реализација великог броја активности с циљем промовисања књиге и читања.

ПОДЕЛИ: