ПРЕДСТАВА „ОЛУЈА“

У сали Градског биоскопа у Бачкој Паланци, 16. новембра одржана је премијера мултимедијалне представе “Олуја” која описује трагичне догађаје и страдање Срба у ближој историји. Ова представа је инспирисана личним причама наших сународника који су прогнани из Хрватске у такозваној “Оружано редарственој операцији Олуја” која се догодила од 04. до 07. августа 1995. године у којој је више од 200.000 хиљада Срба било присиљено да напусти своје домове и пронађе прибежиште у Републици Србији. Осетљива тема, ни мало једноставна за гледање, још мање за играње али обрађена на прави уметнички начин показује показује да савремено стваралаштво има упориште у свакодневним стварима и догађајима који су ту око нас, у обичним људима који су са нама и осећањима која су у нама.

Пред препуном салом разлиле су се ерупције емоција које су изазване видео записом са почетка представе у коме су приказана сведочанства учесника тужне колоне који су свој нови дом пронашли у Бачкој Паланци. Кроз игру глумаца аматера из Бачке Паланке предвођених глумицом Драганом Боснић, током представе емоције су достизале врхунац и могло би се рећи да су у појединим тренуцима сви учесници ове драме остајали без даха.

Брзо и динамично смењивале су се сцене из мирног и пасторалног живота Крајишника, испреплетане сценама личних трагедија учесника и историјских паралела. Пожртвованост глумаца на сцени, технички дизајн представе, музичка и видео подлога довели су до кулминације комуникацију свих присутних у сали до неке врсте катарзе која у свом психодрамском облику подразумева заједничко проживљавање како публике тако и извођача. Неочекивано финале у коме су превазиђене границе између актера на сцени и посматрача учинили су да се на тренутак поистоветимо са стардалницима у немилим догађајима и схватимо да смо једни од њих.

Храбар ауторски подухват дипломиране глумице Драгане Боснић реализован је уз подрђку Народне библиотеке “Вељко Петровић” а средсства су обезбеђена на конкурсу Секретеријата за културу, јавно информисање и односе са верски заједницама АП Војводине.

У представи играју: Ивана Танкосић,Милован Велемир, Пеша Мијановић, Маја Којић, Мирјана Борковић, Живко Живковић, Драгана Марјановић и Брана Ћулибрк, мултимедијалну подршку обезбедио је Ненад Еречковић.

Представи су присуствовали грађани Бачке Паланке, представници институција из свих свера Општине Бачка Паланка, многобројни гости, медији као и Покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност половца- Предраг Вулетић.

 

ПОДЕЛИ: