Слово по слово

У петак, 19. априла, на Дечјем одељењу Народне библиотеке „Вељко Петровић“ је реализована радионица „Слово по слово“ са децом предшколске групе из Вртића „Пчелице“.

Васпитачице, Драгана Шикман и Гордана Обрадовић, своје предшколце уче азбуку. Стигавши до слова „К“, прва асоцијација им је била књига. А најзанимљивије и најразличитије књиге „живе“ у библиотеци. За овај сусрет, библиотекарка Борислава је издвојила неке од њих и приредила изложбу. Циљ је био да се код деце пробуди интересовање за читање, те их тако подстакне да што пре савладају азбуку и почну своје самостално дружење с писаном речју.

Након игре „на слово, на слово“ уследило је читање одабраних наслова. Децу су посебно заинтересовале две приче, о девојчицама Маји и Тамари. Маја је главни лик у причи „Не волим књиге. Не волим. Нимало. И тачка.“ аутора Еме Пери и Шерон Дејви. Она је стално добијала књиге на поклон и користила их је на разне начине, за жонглирање, спуштање низ степенице, али никада није ни погледала приче које су биле унутра. Све док књиге нису одлучиле да им је доста! Шта је мотивисало једну такву девојчицу да заволи читање открили су малишани заједно са библиотекарком. Друга девојчица, Тамара, је ученица првог разреда и не уме да чита и пише. О њој је писала Јасминка Петровић у својој књизи „Од читања се расте“. Мама је очајна, тата се љути, али њу баш брига за слова. Како су један деда, један опосум, једна Хајди, плус интернет, помогли Тамари да научи да чита и пише имали су прилику да сазнају, такође.

Неки од малишана су препознали себе у лику ових двеју девојчица и надамо се, пронашли начин да заволе читање.

ПОДЕЛИ: