Појава језика и писма

Од момента када је човек усвојио говор као средство комуникације до тренутка када је створио писмо, протекло је много времена. Постоје различита схватања у науци када и како се појавило, а већи број је оних који сматрају да је писмо производ културне активности човека.

Први наговештаји писма појавили су се онда када је човек почео употребљавати различите приручне предмете као средства за подсећање – мнемотехничка средства (каменчићи, шкољке, чворови на канапу…) Иако употреба ових средстава још не представља писмо, њихова улога је слична писму.

Управо претече писма и услови који су узрок њиховој појави, били су тема радионице „Језици и писма“ реализоване на Дечијем одељењу. Предшколци су учећи у свом вртићу о праисторији и животу праисторијског човека наишли на једну дилему:“Када, како и због чега су се појавили језик и писмо?“ По одговоре на та и слична питања дошли су са својом васпитачицом Татајаном Стевановић, у Библиотеку. Пре него ли прелистају припремљену литературу, библиотекарка, мр Борислава Тољагић-Сегеди, се постарала да деца искусе преношење мисли и порука „архаичним претписмом“. Кипуи, вампуми и рабош, заокупили су у потпуности пажњу ових малишана. Креативност и машта су овај начин усвајања знања учинили забавнијим и примамљивијим.

На питање:“Коме је био једноставнији живот, нама сада или праљудима?“, сви у глас су одговорили:“Нама, нама!“. А на ово је додао један дечак:“Ми сада не морамо да ловимо ручак, само отворимо фрижидер!“

ПОДЕЛИ: