Библионет 2024

У години у којој носи титулу националне престонице културе град Ужице и Народна библиотека Ужице били су организатори, домаћини и покровитељи најважнијег стручно-научног скупа матичних библиотека у Србији. “Библионет”(12-14. IX), 18. по реду отворен је у присуству представника Министарства културе, Министарства науке, иновација и технолошког развоја, града Ужица и представника матичних библиотека из целе Србије.

Тема скупа била је „Библиотеке и циљеви одрживог развоја”, и у оквиру ње је одржано десетак излагања и једна панел сесија посвећених улози библиотека у остваривању циљева одрживог развоја Уједињених нација. Представљено је више примера добре праксе који показују значајну улогу библиотека на овом плану, и истакнуте су нове могућности, посебно у области образовања и екологије. Присутни су, поред домаћих, могли чути и колеге из Швајцарске, Немачке и Словеније. Посебно се истакла онлајн презентација Тиберијуса Игната из Швајцарске са темом „Имплементација BESPOC-а за централне услуге у области грађанске науке у балтичком региону”.

Важан сегмент сваког Библионета је и додела награде „Ђура Даничић“ за целокупан допринос појединаца развоју библиотекарства и културе Србије. Овогодишњи лауреат је др Драгана Милуновић, заменица управника Народне библиотеке Србије.

Скупу је присуствовало око 150 колегиница и колега широм Србије, а Народну библиотеку „Вељко Петровић“ представљале су библиотекарке Драгана Петрић и Душанка Папић.

Библионет није само прилика за учење и умрежавање, већ и за прославу успеха и напора појединца који доприносе унапређењу библиотечких услуга. Овај догађај је пружио платформу за дискусију о новим трендовима у библиотекарству, дигитализацију материјала и улоге библиотека у модерном друштву. Овакви сусрети су кључни за унапређење услуга и ресурса које библиотеке нуде корисницима.

ПОДЕЛИ: