Братимљење за Дан библиотеке

Народна библиотека „Вељко Петровић“ овог фебруара прославља 149. година свог постојања. Свака година је за раднике Библиотеке нови изазов, нова инспирација и нови почетак. Дуго трајање наше установе оправдано је радом, а мери се бројем прочитаних и набављених књига, као и бројем чланова и организовањем разних промоција, активности и манифестација.

Обележавајући Дан библиотеке, 5. фебруара 2018. библиотекари су се упутили у Шид. Тамо их је широм отворених врата дочекала Библиотека „Симеон Пишчевић“, са директорицом Славицом Варничић и библиотекарима ове установе. У срдачном и пријатељском разговору, библиотекари су се упознали, разменили искуства, поделили знања и идеје. Закључено је како постоји много простора и воље за неку будућу сарадњу и заједничко деловање. Према речима директорице Ковиљке Добрић „циљ путовања био је и да подсетимо јавност да су библиотеке Србије установе културе са најдужом традицијом у Србији, те да као такве заслужују да буду уважене као информативна и културна средишта, и да су књиге на полицама библиотека благо које надмашује време. Књиге су благо за сву децу и људе свих генерација и да се каже гласно и јасно да је књига, да су библиотекари и библиотеке до данашњег дана уложили много физичке и духовне снаге у ових преко тридесет векова трајања“.

Након обиласка Библиотеке у Шиду, библиотекари су се упутили према музеју и спомен-кући Саве Шумановића. Посета Шиду је искориштена и као прилика да се ужива у јединственом уметничком стваралаштву овог познатог српског сликара. У прелепом амбијенту ове варошице и спомен-куће, евоциране су успомене на живот, богат уметнички рад и стваралаштво, ратни период и трагичну прерану смрт Саве Шумановића.  

Библиотекари Библиотеке „Вељко Петровић“ своје дружење су наставили током свечане вечере организоване за ову прилику. Још један Дан библиотеке обележен је са надом, вером и новим плановима за будућност јер година пред нама је година идеја, повезивања и напретка.

ПОДЕЛИ: