Дан библиотеке „Вељко Петровић“

     У присуству гостију из јавног, културног и политичког миљеа, запослени у Народној библиотеци „Вељко Петровић“ у среду, 5. фебруара, свечано су обележили 145 година библиотекарства у Бачкој Паланци, као и 45 година од оснивања Дечјег одељења Библиотеке.

      Овом приликом су најистакнутијим сарадницима уручене повеље захвалности: Александру Ђедовцу, председнику Општине Бачка Паланка, Мити Лачанском, председнику СО Бачка Паланка, др Жељку Вучковићу, професору Факултета у Сомбору, Драгану Којићу, директору Градске библиотеке у Новом Саду, професорици Марији Водалов и многим другим појединцима и удружењима са којима је Библиотека остварила завидну и корисну сарадњу.

     После извештаја о раду који је поднела директорица Ковиљка Добрић, гости су имали прилику да уживају у богатом културно-уметничком програму ученика Музичке школе „Стеван Христић“ из Бачке Паланке, као и представи „Вељко“ ученика ОШ „Вељко Петровић“ из Бегеча.

     Ковиљка Добрић, директорица Библиотеке, упознала је присутне са пројектима у којим је Библиотека учествовала током прошле године, попут „Библиотеке за ново доба“, „Разгледнице мога завичаја“, нагласивши да библиотеке више нису само места где се читају књиге, већ су окренуте свим изазовима модерног доба.

     Према речима директорице, Народна библиотека „Вељко Петровић“ одавно негује и са доста успеха развија врло захтевну форму рада, а то су послови на комплетирању литературе за израду матурских, семинарских и стручних радова за потребе корисника са посебним захтевима. 

     Одељење располаже са две читаонице: општа читаоница и читаоница научног одељења. Капацитет опште читаонице је 16 места, а научна читаоница поседује 14 персоналних столова и четири компјутера најновије генерације. 

     Иако окренути изазовима новог доба, не одричемо се ни тадиције – напоменула је Ковиљка Добрић, директорица Библиотеке. Нагласила је да ћемо увек инсистирати на традиционалним обичајима, тековинама старих генерација. У то име, сваки огранак Народне библиотеке ће бити освештан, добиће своју славу, а кум Библиотеке ће јој даровати име. Тако је огранак у Товаришеву већ добио име по протојереју Јовану Протићу, у Деспотову по Мирославу Антићу, у Парагама по Светом Сави, у Пивницама по датуму прве уписане књиге у књигу инвентара, (13. октобар), у Гајдобри по Јовану Дучићу и у Обровцу по знаменитом Обровчанину др Славку Јовину. 

     Народна библиотека „Вељко Петровић“ данас располаже са 178.638 књига и има 6.502 члана. Према најновијим статистичким подацима сваки уписани члан је просечно прочитао 13 књига, а на опште задовољство библиотекара расте и број читалаца. У 2013. години уписано је за 1793 члана више него претходне године. Ово су очекивани резултати јер се за библиотекаре Библиотеке „Вељко Петровић“ корисник поставља на сам врх приоритета, а задовољење његових потреба на сам врх циљева рада.

     Директорица је нагласила да је захваљујући помоћи локалне самоуправе у прошлој години, поред осталог, Библиотека прикључена на градску канализациону мрежу, урађен пројекат адаптације подрума у сврху реализације културно-уметничког програма, уређено  двориште које ће с пролећа сачекати уметнике, ђаке и све љубитеље писане речи.

     После званичног дела и културно-уметничког програма за све присутне је приређен коктел у простору галерије Библиотеке.

 

     

 

     

     

     

ПОДЕЛИ: