Свечаност поводом Дана библиотеке

Галерија Народне библиотеке „Вељко Петровић“ била је тесна да овог 5. фебруара 

прими све љубитеље књиге и писане речи. Славећи свој 146. рођендан, Библиотека је као и увек у оваквим приликама приредила свечаност достојну ове старе даме и великана чије име носи – Вељка Петровића. У свом обраћању, директорица Ковиљка Добрић поздравила је уважене госте, како је сама рекла – отвореног срца и са поштовањем: управника Библиотеке Матице српске, господина Селимира Радуловића, господина Драгана Којића, директора Градске библиотеке из Новог Сада, проф. др Жељка Вучковића, директора Градске библиотеке „Стеван Сремац“ из Ниша, господина Небојшу Васића, госте из Градске књижнице и читаонице из Винковаца, председника СО Бачка Паланка Миту Лачанског, начелника Општинске управе Луку Станића, председника КК „Дис“ песника Нешу Живкова, књижевника Вању Чобанова, директоре јавних предузећа и установа, представнике медија, пензионере Библиотеке, све присутне госте, као и колеге библиотекаре.

Присутнима су се уз честитке за досадашње успехе и лепе жеље за будући рад Библиотеке, обратили директор Градске библиотеке господин Драган Којић ипрофесор Жељко Вучковић, а у име КК „Дис“ за изузетну сарадњу захвалио се председник Клуба Неша Живков. У част овог, за нас важног јубилеја, управник Матице српске Селимир Радуловић поклонио је Библиотеци „Вељко Петровић“ 150 вредних књига.

У свом даљем обраћању, директорица је подсетила присутне на зачетке библиотекарства у Бачкој Паланци, на писане трагове који говоре о дугим годинама рада и борбе за културне вредности. После оснивања Српске читаонице у Новом Саду, под утицајем Доситеја Обрадовића, у нашем граду основано је заједничко Читалиште које је, према сачуваним изворима, бројало 257 књига. Први записи о бачкопаланачком библиотекарству датирају из давне 1869. године.

Директорица Добрић је надахнуто додала да „од тада Библиотека, памтећи све ожиљке настале од ратова, сеоба, добрих и лоших читалаца и библиотекара, књишких мољаца и ноћног шапутања Ане Крењине и Вронског, ради и траје до данашњих дана“. Подсетила је да се овог 5. фебруара обележавају се два јубилека – 146 година Народне библиотеке и 46 година рада Дечјег одељења, а затим је присутнима презентовала Годишњи извештај за 2014. годину.

Директорица је са поносом истакла да Одељење за одрасле располаже са 38058 књига које су електронски обрађене и налазе се у слободном приступу за све кориснике. Са просеком који прелази 17 књига по једном члану у протеклој години, 1514 чланова је прочитало 25876 публикација. Ово Одељење пружа члановима могућност да користе две читаонице са 12 места, 4 рачунара најновије генерације и завидни фонд приручне и стручне литературе.

Директорица Добрић је у свом излагању посебно истакла значај Дечјег одељења. Наиме, библиотекари су са децом реализовали 65 креативних радионица (које је посетило 1500 малишана), поставили 14 изложби дечјих радова и представили 5 презентација. Осим ових активности, Одељење је у току 2014. године посетило 7156 најмлађих, а њима је издато на читање 8595 књига и сликовница. – Нисмо се трудили да будемо бољи од других, већ смо се потрудили да будемо најбољи, што умемо и можемо, надахнуто је описала рад овог Одељења директорица Добрић.

Учешће   на конкурсима које су расписали Библиотека из Ниша и дечји лист „Невен“и велики број награђене деце, говоре о преданости и залагању наших библиотекара. У Хрватској, на међународном скупу у Винковцима који је организовала Градска књижница и читаоница, нашу Библиотеку је представљало Дечје одељење са радом на тему „Деца су рођена да буду срећна“.

Завичајно одељење Народне библиотеке почело је да живи од самог настанка Паланачке читаонице (1869. год.). Завичајно одељење постало је културни идентитет Библиотеке јер „завичај подразумева нешто блиско, домаће, потпуно прожето простором. Завичај је и простор и време, а Завичајна збирка није ограничена временом.“ На овом Одељењу постоји ауторски и предметни каталог са 2005 књига на језицима средине. Током 2014. године Завичајно одељење је било промотер мултикултуралности и учесник многим програмима који су организовани са циљем неговања различитости. Ово Одељење представљало је нашу Библиотеку на стручном скупу „Књига-библиотека-информација“ у организацији библиотекара Републике Српске стручним радом под називом „Знањем и информацијом до корисника“.

Оно чиме смо у Библиотеци посебно поносни јесте наших 13 огранака. Наши чланови, њих 3177, колико смо их протекле године уписали у библиотечке огранке, прочитали су укупно 53206 публикација, а 5707 посетилаца је учествовало на 334 различите манифестације. У 2014. години у огранцима су реализоване 103 радионице за децу, организовано 108 групних посета, 16 приредби , 16 књижевних сусрета. Посебно смо поносни на радионице које негују мултикултуралност, заједничка дружења деце Рома, Словака, Мађара, Немаца, Срба и свих оних који живе у нашим селима – истакла је директорица. Библиотечки огранци су онај део заједнице који повезује, окупља, мотивише на различите културне активности, али су присутни и у делу обичног свакодневног живота људи.

Говорећи о раду Библиотеке, директорица се осврнула и на рад Набавно-обрадног одељења. У току 2014. године на овом Одељењу у целости је обрађено и дистрибуирано  у одељења и огранке 5217 монографских публикација и 436 сликовница. На овом Одељењу формира се електронски каталог и обављају активности око умрежавања сеоских огранака. У току године на овом Одељењу је креирано 679 записа у бази података, унесени су подаци за 5217 нових књига, а креирано је и 8 нових предметних одредница.

Сводећи резултате рада за 2014. годину, директорица је упознала присутне са још једним значајним подухватом Библиотеке. Наиме, након уређивања и адаптације дворишног простора Библиотека је добила Летњу башту, предиван вишенаменски простор који располаже позорницом, плански уређеним дрворедима, травнатим површинама и клупама за одмор.

Дан библиотеке прилика је да се помену све установе и предузећа који су у протеклом периоду сарађивали са Библиотеком, да се изрази захвалност за допринос ширењу културних вредности на нашим просторима. Због тога су, уз велико поштовање и речи захвалности уручене захвалнице и бесплатне чланске карте представницима свих локалних медија наше Општине.

– Наша Библиотека је давно закорачила у свет библиотека које су иза себе оставиле стереотип и престале бити пуки сервис за издавање књига. О томе сведоче бројне манифестације, концерти, промоције књига, изложбе, радионице, трибине и предавања, које су се одвијале под њеним скутом – надахнуто је истакла директорица.  На крају је свим присутним гостима, пријатељима библиотеке, неким будућим члановима и онима који су то сада, пожелела да се осећају као драги гости на светковини Библиотеке, а већ сутра да дођу као уважени читаоци.

За уметнички део програма побринули су се ученици Музичке школе „Стеван Христић“. Присутнима се представио три флаута и млади виртуози на хармоници и виолини. Песме Вељка Петровића, Тина Ујевића и Бранка Ћопића рецитовала је Жељка Јелић, глумица Српског народног позоришта из Новог Сада. Музичка пратња одабраним стиховима је и овог пута поверена професору гитаре Марку Шалићу. На крају програма за све присутне госте приређен je коктел уз пријатно дружење.

У Бачкој Паланци, 5. фебруара, 2015. године

ПОДЕЛИ: