ПЕДЕСЕТ ЧЕТВРТО ДИСОВО ПРОЛЕЋЕ

Дуго очекивано свечано отварање баште у Народној библиотеци „Вељко Петровић“ биће у среду, 10. маја ове године, са почетком у 18 часова. Библиотека и сам град биће почаствовани манифестацијом „Дисово пролеће“ педесет четврто по реду. Ова манифестација се реализује под покровитељством Министарства културе Србије, као и града Чачка и спада у ред најзначајнијих културних манифестација у Србији.

О значају ове манифестације највише сведоче добитници Дисове награде почев од 1965. године када је уручена Васку Попи, Милошу Црњанском (1973), Цирилу Злобецу(1984), Весни Парун (1986), Матији Бећковићу (1990), Миловану Данојлићу (1995) и тако редом до ове године када је лауреат госпођа Злата Коцић која ће са др Богданом Трифуновићем, директором Манифестације и Библиотеке у Чачку, као и председник Библиотекарског друштва Србије, и библиотекарима из Чачка: Оливером Недељковић, ауторком каталога и изложбе лауреата Дисове награде и Даницом Оташевић, уредником часописа „Дисово пролеће“, бити наши гости.

Домаћин ове изузетне културне манифестације под називом „54. Дисово пролеће“ културна спона између људи и предела“, је поред Библиотеке и КК ДИС.

Ова манифестација обележава стогодишњицу од смрти једног од најзначајнијих српских песника Владислава Петковића Диса, као и 50 година од смрти Вељка Петровића.

У склопу ове манифестације предвиђа се и изложба о Дису која је 2011. године гостовала у Паризу, а 2014. у Темишвару. На петнаест плаката, текстом, фотографијама и артефактима сажет је песников живот по годинама и значају.

Суграђани ће бити у прилици да погледају и филм о Владиславу Петковићу Дису.

ПОДЕЛИ: