Обележен Светски дан књиге за децу

Мали „Пустолови“ у Библиотеци

Међународни дан књиге за децу обележава се 2. априла, на дан рођења данског књижевника, Ханса Кристијана Андерсена. Творца великог броја бајки, захваљујући којима је и стекао светску славу: „Ружно паче“, „Мала сирена“, „Принцеза на зрну грашка“, „Славуј“, „Оловни војник“, „Девојчица са шибицама“, „Палчица“…

На основу одлуке Унеска, Међународни дан књиге за децу, установљен је 1967. године с циљем промовисања књижевности за децу, скретања пажње јавности на потребе најмлађих читалаца, као и развијање љубави према писаној речи код најмлађих.

Како у свету, тако и код нас, овај дан се обележава кроз различите активности у библиотекама. У Народној библиотеци „Вељко Петровић“, на Одељењу књиге за децу, поштујући све епидемиолошке мере, обележен је и ове године дан посвећен деци и књизи. Библиотеку су посетили „Пустолови“, малишани из вртића „Лотус“ заједно са својим васпитачицама: Слађаном Сауер и Дуњом Ристић. За ову прилику библиотекари су припремили низ занимљивих садржаја. Приређена је изложба дела Ханса Кристијана Андерсена, сачињена од великог броја књига бајки, као и сликовница урађених по узору на оригинална дела овог аутора.

Најмлађи су након разгледања изложбе, били у прилици да чују Андерсенову бајку „Славуј“ у интерпретацији библиотекарке Дечјег одељења, мр Бориславе Тољагић-Сегеди. Децу је ова бајка подстакла на размишљање и велики број питања, те су кроз топао и спонтан разговор имали прилику да науче доста о аутору, бајци, птицама, животу. Kњигу по књигу малишани су прелиставали и тражили да им васпитачице или библиотeкарка, прочитају одабрану бајку.

Да ова чаролија, која је почела на Светски дан књиге за децу, не би престала, малишани су на дар добили чланске карте, јер свет припада онима који читају! Зато, растимо с књигом!

{gallery}/stories/dogadjanja/radionice/21/danknjige{/gallery}

ПОДЕЛИ: