Деца воле чудне приче

У петак, 25. фебруара 2022. године, на Одељењу књиге за децу Народне библиотеке „Вељко Петровић“, реализована је радионица „Деца воле чудне приче“. У реализацији, прве у низу радионица посвећених стогодишњици од рођења Душана Радовића, учествовали су ученици IV 4 ОШ „Вук Караџић“ са својом учитељицом Стојанком Баљ, а водитељ је била библиотекарка Одељења књиге за децу мр Борислава Тољагић-Сегеди.

Цела текућа година биће у знаку српског песника, писца, новинара, афористичара и ТВ уредника, Душана Радовића. Рођен је у Нишу 1922. године, а своју прву песму је написао у Суботици 1931. Прве песме за децу почео је да објевљује 1934. године у листу „Железнички венац“, те у дневном листу „Време“. Почео је професионално да пише литературу за децу 1947. године када је постао и главни уредник листа „Пионирске новине“. Уредник Програма за децу Телевизије Београд постао је 1960. Водио је емисије „На слово, на слово“, „Лаку ноћ, децо“ и „Смешне речи“. У Бачкој Паланци је био један од учесника манифестације „Месец књиге“ 1973. и 1977. године.

Није га занимао новац, волео је да купује слике и да поклања ствари, па и новац, да би помогао људима који су у тежој ситуацији од њега. Волео је да чита, да прича о књигама и о деци. Био је доброћудан и добар човек. Његове колеге су говориле како би по доласку на посао обавезно свима који су ту, куповао доручак у пекари. Имао је велику жељу да напише буквар, па је свакога ко негде путује молио да му донесе буквар.

Све ове занимљивости о Душку Радовићу, као и његова књижевна дела, били су инспирација ученицима који су то преточили у ликовне и литерарне радове. Мало пишчевих, мало емоција дечијих и бескрајни свет маште је зашаренио белину чисте хартије и претворио у уметност.

{gallery}/stories/odeljenja/odeljenje-za-decu/radionice/22/seka{/gallery}

ПОДЕЛИ: