Сазвежђа у Библиотеци

У уторак, 14. јуна, предшколци из ПУ „Младост“ са својим васпитачицама Јулијаном Шолаја и Маријом Чакмак посетили су Дечје одељење Народне библиотеке „Вељко Петровић“. Циљ овог дружења је да употпуне знање у оквиру пројекта о звездама.

Небо и небеска тела су вековима пре нас били мистерија и будили су велико интересовање, како код научника тако и код „обичних“ људи. Најстарија астрономска посматрања вршена су у Египту и Средњој Америци још пре око 6.000 година.Тада су свештеници проучавали кретање небеских тела како би могли да воде рачуна о календару, проласку месеци и година, као и о смени годишњих доба, а и да би знали када је који празник.

Посматрајући ноћно небо, многи писци и творци филмова проналазили су своју инспирацију. Један од њих је и Бранко В. Радичевић чију је „Бајку о дечаку и месецу“ прилагодила и испричала библиотекарка Дечјег одељења, мр Борислава Тољагић-Сегеди. Након разговора о бајци, месецу, звездама, астрономији, првом српском опсерваторијуму и властитим именима која у себи садрже реч „звезда“, деца су прихватила предлог да у вртићу, заједно напишу причу о Звездани и Звездану. Такође, понукани поставком дечијих цртежа, пожелели су да и они припреме радове о небу и небеским телима за наредну изложбу.

Прегледали су велики број књига, енциклопедија које им припремила библиотекарка и међу њима пронашли ону најинтересантнију „Мали научник“. Следио је експеримент „Небо у соби“. Од неколико потребних реквизита, мало вештине и креативности, васпитачице су направиле „телескоп“ уз помоћ ког су деца, путем пројекције на зиду, могла да виде сазвежђа Великог и Малог Медведа.

Очекујемо наше звездице из сазвежђа „Звездана Књига“ са њиховим радовима за нову изложбу на Дечјем одељењу.

{gallery}/stories/odeljenja/odeljenje-za-decu/radionice/22/svemir{/gallery}

ПОДЕЛИ: