Министар Тасовац присуствовао прослави Дана библиотеке

Овогодишња свечаност поводом 147. годишњице Народне библиотеке „Вељко Петровић“ одржана је 5. фебруара у простору галерије Библиотеке.  Свечаност су увеличали министар културе и информисања Иван Тасовац, управник Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић, управник Матице српске Селимир Радуловић, директор Градске библиотеке у Новом Саду Драган Којић, директорица Градске библиотеке из Вршца Даринка Михајловић, председник СО Бачка Паланка Мита Лачански, песник Благоје Баковић, директори јавних предузећа наше Општине. У свечаној атмосфери и у присуству бројних званица и гостију Библиотеке, директорица Ковиљка Добрић је бираним речима поздавила све присутне и са радошћу им пожелела добродошлицу. На почетку свог казивања подсетила је на живот и дело Вељка Петровића, великог српског приповедача, великана српске писане речи, а чије име са поносом носи Библиотека у Бачкој Паланци. Подсетила и на годину 1869. када је у Бачкој Паланци посејано семе библиотекарства које своје плодове убира све до данашњих дана: „Читаоница новосадска имала је утицаја и на нашу Бачку Паланку која је само након 24 године радосно дочекала заједничко читалиште. Извори бележе да је читалиште располагало са 257 књига. Сеобе, деобе, ратови, поплаве – ништа не поштеди ни књиге ни куће у којима су оне чекале на оне који их пажљиво пред сан стављају под узглавље своје. И тако деценијско истрајавање паланчке Библиотеке 1968. године остаде прошлост јер се те године Библиотека сели на адресу Трг братства и јединства број 30. Ту је и данас.“

У свом даљем излагању, директорица је напоменула да поред 147. годишњице постојања, Народна библиотека у Бачкој Паланци слави и 47 година рада Дечјег одељења. Уследио је детаљнији извештај о раду Библиотеке по одељењима у претходној години, који је директорица са нескривеним поносом представила присутним гостима.

Нагласила је да су запослени на Одељењу за одрасле свој рад прилагођавали су захтевима времена и тако су у своју суштину унели све облике друштвене трансформације: социолошке, културолошке и Одељење је расло, развијало се, ни корака не заостајући иза тенденција савременог друштва. Напоменула је да Одељење за одрасле располаже са две читаонице: читаоницом општег типа и научном читаоницом у којој су четири персонална рачунара са интернетом и фондом приручне литературе.  У овој години Одељење је сачинило програмски пројекат обележавања 100 година од рођења Бранка Ћопића који се састојао од поставки више изложби фотографија и докумената, као и књижевних трибина посвећених целокупном делу једног од највећих српских књижевника.

У даљем излагању директорица Добрић је истакла значај Дечјег одељења. Сви капацитети, снага и ентузијазам библиотекара усмерени су на задовољавање потреба најмлађих чланова. Одговорност библиотекара на Дечјем одељењу је да развој деце усмере на  прави пут, што ће осигурати будућност Библиотеци, али и просперитет локалној заједници. Битно је напоменути да се Дечје одељење у 2015. години укључило у пројекат „Пишимо и читајмо са Аном Франк“. Осим тога, на овом Одељењу реализовано је 65 радионица и постављено 8 изложби са различитом тематиком, а у сарадњи са „младим библиотекарима“ током целе протекле године реализовани су бројни културни садржаји.

Рад Завичајног одељења могао би се окарактерисати кроз промоције завичајних аутора, али се он огледа и кроз сарадњу са бројним установама и организацијама културе. Директорица је подсетила да „међу публикацијама које су биле евидентиране у фонду Паланачке читаонице 1869. године налазиле су се и књиге првих паланачких штампара“. Библиотекар овог Одељења је у партнерству са просветним радницима реализовао програм „Паланка некад и сад“. Од осталих пројеката треба поменути и презентовање Библиотеке на Новосадском салону књига, објављивање фото-приче “Дунав-равничарски див“, зборник радова „Паланачка прича“ са делом текста библиотекара Завичајног одељења и др. Завичајно одељење промовише књиге завичајних аутора, на првом месту песнике  КК „Дис“.

Одељење библиотечких огранака може да се похвали да је у 2015. години у својих тринаест огранака уписало 3264 нова члана, од којих су 1592 деца до 14 година. Самостално или у сарадњи са установама и удружењима организовано је 478 културно-уметничких и едукативних манифестација и активности, 21 књижевни сусрет, 8 предавања са различитом тематиком. Сваки од тринаест огранака Библиотеке настојао је да постане и остане културни и информациони центар своје локалне заједнице.

Набавно-обрадно одељење је у току 2015. године обухватило следеће послове: набавку, класификацију, сигнирање, каталогизацију и ревизију књижне грађе. Поред куповине наменским средствима,књижни фонд се попуњавао поклонима дародаваца, откупом Министарства Републике Србије и пројектом којим се аплицира на средства Министарсва АП Војводине. У 2015. години набављено је 8940 књига и сликовница, а обрада се ради централизовано за све организационе јединице.

Закључујући излагање, директорица је нагласила да је Народна библиотека „Вељко Петровић“ веома значајна културна институција у Јужнобачком округу чији фонд броји преко 180000 публикација, а користи га око 6300 уписаних чланова. У току године набави се и до 10000 књига, што је изнад републичког просека. Број издатих публикација износи око 120000 у току године.

У наставку прославе и обележавања годишњице, пригодан програм приредили су ученици бачкопаланачке Музичке школе „Стеван Христић“, а стиховима је присутне поздравио песник Благоје Баковић.

Обраћајући се присутнима и честитајући Дан библиотеке, министар Иван Тасовац је напоменуо да данашња савремена библиотека са својим програмима обликује идентитет читаве заједнице и покретач је позитивних промена које су неопходне сваком друштву.  Министар је овом приликом Библиотеци поклонио вредне књиге које ће попунити фондове Одељења за одрасле и Дечјег одељења.

На овој свечаности подељене су захвалнице за сарадњу и подршку у раду заслужним појединцинма и установама. Добили су их Мита Лачански, председник СО Бачка Паланка, Драган Којић, директор Градске библиотеке у Новом Саду, а као радници бачкопаланачке Библиотеке. Захвалнице са добили Гордана Чуљак, спремачица и Кајица Даничић, библиотекар у пензији.

Обележавање Дана библиотеке у Бачкој Паланци улепшале су и две изложбе: поставка етно материјала Завичајног одељења поводом обележавања 70 година од колонизације и фото- документациона поставка поводом обележавања стогодишњице рођења Бранка Ћопића.

Након програма и обиласка изложбе, за све присутне је приређен коктел уз пријатно дружење.

У Бачкој Паланци, 6. фебруара, 2016. године  

 

 

ПОДЕЛИ: