Занимљивости


ПРОЧИТАНЕ ДВЕ СКРИВЕНЕ СТРАНИЦЕ ДНЕВНИКА АНЕ ФРАНК


anaНаучници су користећи технике дигиталне обраде фотографија успели да прочитају две стране чувеног ратног дневника Ане Франк, које је девојчица прекрила браон заштитним папиром, и открили непристојне шале и објашњење секса и проституције.

Фондација Ане Франк је данас објавила откриће и навела да ће оно помоћи да се објасни њена заинтересованост за сексуалност.
Директор музеја Ане Франк Роналд Леополд рекао је да је она „као и сваки адолесцент радознала у вези те теме“ и додао да је и на другим местима у дневнику писано о томе.
Ана Франк је дневник писала док се са породицом више од две године крила од нациста у тајној просторији у кући у Амстердаму.
Када су откривени и ухапшени послати су у концентрационе логоре, а Ана и њена сестра су умрле у логору Берген Белзен.


ЧИТАЊЕ И СТАТИСТИКА


knjigeФранцузи у просеку читају књиге два минута дневно, Италијани, Аустријанци и Румуни пет, а грађани Србије шест минута, објавила је Европска статистичка служба поводом Светског дана књиге. Естонци читају просечно 13 минута дневно, а Финци и Пољаци минут краће, колико и Норвежани, док Мађари над књигом проведу 10 минута, показало је истраживање спроведено између 2008. и 2015. које је обухватило људе старе између 20 и 74 године из 15 чланица ЕУ, Норвешке, Србије и Турске.
Највише „књишких мољаца“ је у Финској, где 16,8 % испитаника каже да им је читање књига једна од активности којима посвећују време.
Следе Пољска са 16,4 % и Естонија са 15 % „читача“. С друге стране, у Француској само 2,6 одсто испитаних посвећује време читању. У Србији се за 8 % испитаника може рећи да су „књишки мољци“, у Турској за 10 %, а у Норвешкој за 18 %, објавио је Евростат.
„Читачи“ просечно читају књиге између сат у Француској и сат и по дневно у Мађарској.
У свим земљама, показују статистике, више читају жене него мушкарци, али мушкарци који читају то раде дуже него жене.


ДА НИСУ ОД ЊЕ НАПРАВИЛИ ТАПЕТЕ, ОВА КЊИГА БИ ВРЕДЕЛА СЕДАМ МИЛИОНА ФУНТИ…

pticica


Једна од најдрагоценијих књига на свету могла је бити продата за седам милиона фунти, али је њена власница одлучила да је паметније да од ње направи тапете. Лејди Изабела Хертфорд је једноставно узела маказе и уништила драгоцену књигу, за коју се сада верује да је била најскупља књига на свету. То је урадила зато што је њеној вили било потребно преуређење. Лејди Хертфорд је искористила 28 фотографија из књиге „Птичје врсте Америке“ како би од њих направила тапете инспирисане Кином за своју Кинеску собу за цртање у замку у Лидсу.
Књигу је добила на поклон од свог љубавника, Принца од Велса, који је касније проглашен за краља, Џорџа IV.
Постоји само 119 примерака ове књиге, а један од њих је продат за седам милиона долара на аукцији у Сотбију 2010. године.


КЊИГА КОЈА СЕ САМОУНИШТАВА АКО СЕ СПОРО ЧИТА

magija


Једна аргентинска издавачка кућа лансирала је необичан концепт књига које се самоуништавају уколико их читаоци одмах не прочитају. Једном отворена књига мора да се прочита најкасније за два месеца иначе долази до њеног самоуништења. 
Самоуништавајуће књиге се продају у пластичној амбалажи. Једном распаковане, тинта почиње полако да бледи и читаоцу остаје 60 дана да прочита причу до краја. Након два месеца, од књиге преостају само корице и празне странице.
У издавачкој кући “Каденсија Етерна” кажу да се самоуништавајуће књиге изузетно допадају читоацима, наводећи да је цело прво издање плануло са само један дан.


КЊИГА ВРАЋЕНА ПОСЛЕ 288 ГОДИНА

vracanje


Књига враћена после 288 година. Ако се плашите да одете у своју библиотеку јер већ неколико дана касните с враћањем књиге, можете да се утешите највећим светским кашњењем, које се мери у вековима: 288 година. Биографија једног немачког надбискупа позајмљена је из Британске универзитетске библиотеке 1668. године, а враћена тек 1956. Кашњење, на срећу заборавне муштерије (и његових наследника), није наплаћено.


НАЈМАЊЕ КЊИГЕ НА СВЕТУ

slk


Једна од најмањих књига на свету имена „Божја молитва“, има мере 5 пута 5 милиметара. Јапан тврди да је одштампао најмању књигу на свету са страницама величине 0,75 мм које не могу да се читају голим оком. Микро-књига на 22 стране, „Шики но Кусабана” (Сезонско цвеће), садржи имена и монохромне илустрације јапанског цвећа попут трешања и шљива.

 


НАЈМАЊА КЊИГА КОЈА СЕ ЧУВА У СРБИЈИ

malica


Комплет који сачињавају четири књиге величине око 5 милиметара, а на којима пише да су најмање књиге на свету, у Србији поседује Станимир Миладиновић из села Главица надомак Параћина. 
Прва књига носи назив „Волим те“, друга је молитва „Оче наш“, док је у трећој и четвртој штампана химна града Берлина, односно Олимпијска химна.

– Штампане су у Немачкој, а повод њиховог издавања била је нека од јубиларних годишњица Гутенберговог рођења. Њихов издавач је био Гутенбергов музеј у Мајнцу, а ја сам их купио на неком бувљаку у Немачкој, и то врло јефтино, с обзиром на то да Немац који их је продавао није знао да процени њихову вредност иако су раритет – објашњава Миладиновић како је дошао до овог неуобичајеног издања.


ПОСТАНАК РЕЧИ – БИБЛИОТЕКА

biblioteka


У речницима страних речи може се прочитати да је библиотека грчког порекла и да је сложена од две речи: библион – књига и тхеке– ковчег, преградак, ормар. То је , дакле, дословно: „ормар за књиге“, или, у слободнијем преводу, „складиште књига“. Сама реч библион – књига настала је према имену феничког града Библиоса, одакле су стари Грци набављали листове  папируса, по којима су онда писали и слагали их (тачније: савијали) у књиге – библиосе.


НАЈВЕЋА БИБЛИОТЕКА НА СВЕТУ

kongresna


Америчка Конгресна  библиотека у Вашингтону највећа је библиотека на свету са тридесет милиона књига на скоро пет стотина језика и више од педесет и осам милиона рукописа.

 

 


НАЈСТАРИЈА ШТАМПАНА КЊИГА

gutenberg


Најстарија одштампана књига је пореклом из Кине и објављена је 868. године. Након ње, најстарија штампана књига је Библија, коју је у немачком граду Мајнцу, око 1455. године, на покретној штампарској машини одштампао Јохан Гутенберг.

Прва руком писана Библија, након изума штампе, писана је 12 година, а кошта осам милиона долара.

 


НАЈПРОДАВАНИЈА КЊИГА НА СВЕТУ

biblija


Најпродаванија, али и најраспрострањенија књига на свету је Библија, са више од две милијарде продатих примерака. Такође, држи титулу и највише превођене књиге: на две хиљаде и двеста језика и дијалеката.

 

 

 


НАЈВЕЋА КЊИГА

najveca


Највећа књига на свету дужине 3,2 метра, а ширине 2, и тешка око 250 килограма, била је изложена на Међународном сајму књига у Хавани 2010. године.

На 160 илустрованих страница сабране су мисли и афоризми 2.000 личности, од Конфучија до Габријела Гарсије Маркеса, преко Шекспира, Гандија и Мајке Терезе.На 160 илустрованих страница сабране су мисли и афоризми 2.000 личности, од Конфучија до Габријела Гарсије Маркеса, преко Шекспира, Гандија и Мајке Терезе.

ПОДЕЛИ: